2021

Bijzonder weekend voor de wedstrijdvechters van karateclub Kyôchô Delfzijl

Afgelopen zaterdag mochten vijf vechters van dojo Kyôchô deelnemen aan de Open Dutch in Sommelsdijk. Na bijna twee jaar geen wedstrijden meer gevochten te hebben mocht het dan eindelijk weer. Iedereen was er klaar voor en had hard getraind de afgelopen periode. De deelnemers werden in grote poules ingedeeld waardoor er werd gewerkt met een afvalsysteem, wat betekent dat verlies ook het einde van het toernooi betekent.

Teun Schuiten (13) en Nadia van der Sluis (12) hebben zich door hun poules heen weten te vechten en werden beloond met een 1e en 3e plek op het podium. De andere deelnemers zijn beloond met een berg aan ervaring en mooie herinneringen aan een leuke leerzame dag.

Hoofdleraar Sensei Patrick Stegenga ging als vervangend bondscoach naar het EK Shinkyokushin karate in Roemenië. Meer dan vijfentwintig scholen deden mee uit maar liefst tweeëntwintig landen. De competitie werd gespeeld zonder toeschouwers vanwege de aangescherpte maatregelen rondom het COVID-virus.
Op zaterdag werden de technieken in katavorm beoordeeld van Ji Xi Tóth en Nela Kostalova, beide lid van Karateclub Kyôchô.
Nela had haar debuut als vijftienjarige en presteerde als enige Nederlander door de eerste ronde te komen. Uiteindelijk kwam ze tot de kwartfinales. Ji Xi Tóth liep haar techniekvorm foutloos maar de winst ging naar haar tegenstander. Op zondag nam Ji Xi Tóth met haar negentien jaar voor het eerst deel aan de volwassen klasse. Op dit hoge nivo kon ze helaas niet verder haar ervaring laten zien vanwege haar verlies in de eerste ronde in het afvalsysteem.

Meervoudig wereld- en Europees kampioen geeft gastles bij Karateclub Kyôchô

Delfzijl – Valeri Dimitrov (39), maar liefst twintig keer Europees kampioen fullcontact karate en winnaar van drie wereldtitels gaf vorige week les aan de jeugd van Kyôchô.
Helemaal vanuit Bulgarije maakte deze topvechter een tour door Nederland waar hij vijf sportscholen bezocht waaronder die van Patrick en Inge Stegenga. Op zaterdag eindigde de tour in sportcentrum Papendal te Arnhem waar alle volwassen karateka’s uit Nederland een training met hem konden volgen.

Deze training werd gedeeld met drie andere scholen uit het Noorden. Vijfenvijftig karateka’s vanaf tien jaar zijn door deze ontmoeting weer een fantastische ervaring rijker. De les eindigde namelijk met het vechten tegen elkaar, persoonlijke vragen
stellen aan de Wereldkampioen en een mooie groepsfoto.

Dimitrov stond meerdere keren op het podium bij het wereldkampioenschap zonder gewichtscategorieën, dat eens in de vier jaar in Tokio wordt gehouden. De Bulgaar heeft zelfs een karatetechniek met zijn naam: de “Valeri kick”.

Toen Sensei Patrick in 2019 voor zijn vierde dangraad op ging in Japan, ontmoette hij Valeri Dimitrov van dichtbij, samen stonden ze op het examen voor de wereldboard in Tokio. Dimitrov behaalde zijn vijfde dan in het Shinkyokushinkarate.
Shinkyokushinkarate is een manier om jezelf te overwinnen en te ontdekken. Discipline, respect en wilskracht staan voorop. Wereldwijd beoefenen ongeveer vier miljoen mensen het Shinkyokushin karate.

De Kleine Samoerai

Het jeugdboek van Kyôchô: De kleine Samoerai.

Het afgelopen jaar is er met veel plezier hard gewerkt aan een jeugdboek!
Door het enthousiasme van onze (jeugd)leden over het script en de meningen van andere budoka’s zijn we dit proces aangegaan.
Een aantal karateleerlingen van Kyôchô wilden mijn leesjury zijn. Daarna kon een “tekenteam” bestaande uit leerlingen van verschillende leeftijden niet ontbreken. Zij hebben het boek samen met mij prachtig geïllustreerd.
Andere vrijwilligers hebben ervoor gezorgd dat we niets hoefden uit te besteden. Flink doorzetten was het wel toen het ICT werk om de hoek kwam kijken.

Stuur een mail naar: japanseschool@dojokyocho.nl wanneer je ook een boek wilt reserveren.
Het boek kost: € 21,95.

Het verhaal Een Japans jongetje neemt je mee op zijn reis om een echte samoerai te worden. Door zijn nieuwsgierigheid ontdekt hij nieuwe dingen en door zijn leergierigheid ontwikkelt hij nieuwe vaardigheden. Maar de weg van de krijger is niet zonder pijn. Dit boek is bedoeld voor kinderen en ouders die van vechtsport houden. En die het leuk vinden om iets meer te leren over de Japanse krijgskunsten. Het fantasieverhaal is geschreven vanuit ervaringen en situaties die je herkent wanneer je in de wereld van de Japanse vechtsporten stapt.

In het boek zijn een aantal onderwerpen verwerkt.

  • Bushido code: eigenschappen van de krijger gekoppeld aan situaties.
  • Japanse (budo)terminologie.
  • Japanse cultuur normen en waarden.
  • Hiërarchie, respect en aanspreekvormen.
  • Je plek vinden en je plaats weten.
  • Filosofie.
  • Omgaan met emoties.
  • Wat doorzettingsvermogen kan betekenen na verlies en pijn.
  • Zelfdiscipline. Waar een wil is, is een weg.

Allround karateka Ji Xi Tóth eindigde bij de laatste acht op WK kata online

Afgelopen zaterdag deed Karateclub Kyôchô mee aan de eerste online Wereldkampioenschappen kata (vaste patronen met technieken) voor clubs.

Deze wedstrijd telde maar liefst duizend deelnemers uit 112 dojo's van 26 landen. Omdat deze wedstrijd online live plaatsvond, zorgde een vrijwilliger samen met Sensei Patrick er voor dat de ICT op orde was. Karateka’s over de hele wereld liepen hun technieken in hun eigen land op een eigen gekozen plek. Maar liefst acht poules werden tegelijk gedraaid. De Karateclub regelde acht schermen zodat ze alles in de gaten konden houden. Het scheidsrechterkorps bepaalden in de eerste rondes welke vorm er gelopen moest lopen. Wanneer je opgeroepen werd moest men op het juiste moment inloggen en dan kon de leerling live zijn/haar kata laten zien. Ook de jurering gebeurde online door officials van over de hele wereld.

De dojo deed als enige Nederlandse school al eerder mee aan de Ek online. Omdat alle fysieke wedstrijden afgelast waren, hebben de leerlingen van Sensei Patrick en Inge Stegenga een tandje bijgezet in het perfectioneren van hun techniek. Dit was een bijzondere ervaring omdat de leerlingen ook hier door de eerste ronde kwamen. Met deze ervaring op zak konden Nela Kostalova, Nadia v/d Sluis, Teun Schuiten en Ji Xi Tóth o.l.v. van hun leraar, Patrick Stegenga deelnemen. Tijdens de competitie van de WK kwamen ook hier een aantal leerlingen een ronde verder.

Ji Xi Tóth (19 jaar) leverde een ongelofelijke prestatie om maar liefst drie rondes verder te komen in de poule met haar leeftijdsklasse.  Ji Xi heeft ondertussen zesenzestig bekers in haar kast staan. Ze behaalde meerdere Nederlandse titels op het gebied van vechten en kata.

In de kwartfinale kwam ze uit tegen een Zwitserse tegenstander, die de latere Wereldkampioene zou worden. Ji Xi Tóth eindigde bij de beste acht van de wereld tijdens het WK Shinkyokushin Karate.

COVID-19 update

Tijdens de coronaperiode traint de jeugd tot 27 jaar buiten in onze budotuin.

Aangepaste lestijden:

Woensdag
15.30 - 16.15 uur 8 - 11 jaar beginners
16.30 - 17.15 uur 8 - 11/12 jaar gevorderden
17.30 - 18.15 uur 12 t/m 27 jaar (groep wordt gesplitst)
Zaterdag
09.30 - 10.15 uur 6 - 11 jaar beginners
10.30 - 11.15 uur 8 - 11 jaar gevorderden
11.30 - 12.30 uur 12 - 27 jaar