Patrick Stegenga

52 jaar, 4e Dan Shin Kyokushin Karate, is al vanaf zijn 10e jaar actief in het karate, destijds begonnen bij Bushido in Brabant.

Hij heeft op diverse toernooien gevochten, zowel nationaal en internationaal heeft hij meerdere podiumplaatsen behaald. Momenteel is hij nationaal hoofd- en hoekscheidsrechter en nationaal camp instructor. Voormalig bondscoach jeugd en bestuurslid NSKO. Sensei Patrick is naast hoofdleraar van Kyôchô ook fitness-, outdoor- en personal trainer.

In 2019 behaalde hij zijn 4e Dan in Tokyo, Japan.

Hoe oud was je toen je met karate begon?
Op mijn 10e ging ik op Wado Kai karate (semi-contact) maar na 4 jaar besloot ik toch om een andere soort karate te zoeken. Ik kwam uit op het Kyokushinkai karate en dat beviel me beter en paste beter bij mij.

Wie waren jouw leraren?Ik trainde destijds in Raamsdonksveer, Brabant onder het bezielende oog van Sensei Harry van Wijngaarden, die 4 karatescholen leidde. Mijn directe leraren waar ik mijn karate basis heb geleerd en mij verder gevormd hebben waren Sensei Tom van der Pluym, sensei Peter Fens, Sensei Jacco vd Pluym en Sensei Toon Fens. (Osu, waarvoor mijn eeuwige dank…..)

Waarom wilde je op karate?
Ik was vroeger helemaal gek van Bruce Lee en zijn nunchaku`s. Ik wilde alles kunnen en kennen wat hij ook kende. Kung Fu had je toen nog niet en ik belandde aldus bij het karate. De vechtstokjes kunst heb ik me ook eigen gemaakt, maar daar doe ik niet veel meer mee….

Wat vind je zo leuk aan karate en met name het full contact?
Wat ik zo mooi vind, is dat je datgene uit karate kunt halen voor wat je nodig hebt in je leven:

De lichamelijke en geestelijke discipline, (zelf)respect, afzien, regels, saamhorigheid; en dit alles onder (zware) fysieke trainingen. Het vormt je van binnen en buiten.

Noem je hoogtepunt in je karate carrière?
Het behalen van mijn 1e Dan. Hier heb ik nog zoveel goede herinneringen aan. En uiteraard al onze resultaten van onze (jeugd) karateka's!!!

Welk onderdeel doe/geef je het liefste tijdens de karate trainingen?
Ik heb geen voorkeur: kumite (vechten) en kihon (basistechnieken.) Allebei vind ik prachtig om te geven, maar ook kussen training valt onder de voorkeuren, maar het mooist vind ik als een vechter een kata kan lopen of een kata-loper aan het knokken is. Alles is geweldig aan het full contact karate.

Hoe heb je sensei Inge ontmoet?
Sensei Inge en ik kennen elkaar van de bondstrainingen en lerarenweekenden. Wij zaten zo`n 12 jaar in de Nederlandse Selectie en hebben samen op buitenlandse toernooien gevochten.

Favoriete techniek?
Vroeger vond ik de kubi geri (nektrap) het mooiste en die kon ik dan ook als beste. Tegenwoordig zijn alle harde en juist geplaatste technieken favoriet. Maar op dit moment zijn mijn sterkste technieken de leverstoot en ushiro geri.

Heb je ook nog wedstrijden gedaan?
Ja, hieronder vermeld ik alleen de belangrijkste wedstrijden:

Diverse clubkampioenschappen (jeugd) Diverse 1e plaatsen en stijlprijzen
EK Kamakura, Den Haag Juni 1998, geen plaats
Country Championship Nederland 1991, 2e plaats als land
Country Championship Zwitserland 1993, 2e plaats als land
Holland Oyama Cup November 1995, 3e plaats middengewicht
Europese Kampioenschap IFK Oktober 1996, geen plaats
Europese Kampioenschap IFK Oktober 1999, kwartfinalist geëindigd
Open Belgische Kampioenschap April 2000, 1e plaats middengewicht
Open NK Ashiahra Juni 2000, kwartfinalist geëindigd
Open Belgische Kamioenschap April 2001, 2e plaats middengewicht

Wil je zelf nog wat zeggen?
Wat ik tegen alle karateka's wil zeggen:
Overwinning is niet altijd voor de snelste of de sterkste, maar voor degene die volhoudt. OSU.

Japan, behalen van 4e Dan

Zomerkamp NSKO 2019 gastdocent Harris Wallmen

Organisator Ommelander Cup

Uitreiken zwarte band aan Sridal