Eigen dojo in Japanse sfeer

DELFZIJL – De droom van Patrick en Inge Stegenga is onlangs uitgekomen. Ze hebben een eigen onderkomen kunnen kopen voor hun sportschool Dojo Kyôchô.

In het gebouw tegen Sportpark Centrum in Delfzijl heersen andere wetten. Koerende geluiden van de razendsnelle vogels van de postduivenvereniging maken plaats voor afgemeten kreten die bijna even snelle handelingen van karateka’s ondersteunen.

Vanavond wordt er voor het eerst in het gebouw getraind. Maar er is meer veranderd in het gebouw dat over opvallend veel ruimte beschikt. De sfeer is totaal veranderd, alles is in Japanse stijl. Nu nog alleen aan de binnenkant, maar ook de tuin moet er straks aan geloven. Tuinexpert Martin Knol gaat die ook inrichten op de manier zoals ze dat in het land van de rijzende zon graag zien.

De voetballers, atleten en tennissers die het sportpark nu bevolken krijgen fanatieke sporters als buren. Over en weer is al naar tevredenheid kennisgemaakt, vertelt Inge, die in het dagelijkse leven fysiotherapeut is bij Mobilé in Siddeburen. “We hebben echt het gevoel gekregen dat we erbij horen.” Haar man Patrick is na een eerdere carrière in de accountancy – nu wel nuttig voor de boeken – helemaal met sport bezig. Hij is hoofd fitness bij sportcentrum Nico Jager.

De echtelieden hebben al sinds 2006 hun karateschool, eerst in gymlokaal De Borg in Farmsum, de laatste zes jaar bij Sportcentrum Dijkman in Delfzijl.

Dojo Kyôchô, dat ruim honderd leden telt, staat in het Japans voor ‘samenwerken in een eenheid onder harmonie’, leggen ze uit. De vechtsport kyo kushin, full contact karate, is en blijft de pijler van hun sportschool. “Maar we gaan uitbreiden met aan Japan gerelateerde activiteiten,” legt Inge de toekomstplannen uit. “Bij Japanse sporten is er altijd sprake van verdieping. Die lenen zich voor het concept bewegend leren.” Het komt er – eenvoudig gezegd – vooral op neer dat er reisjes worden ondernomen en veel buitenactiviteiten op het programma komen. “In het gebouw is het zo dat elke hoek een verhaal vertelt.”

Over de hoek gesproken, Inge en Patrick hanteren een ijzeren discipline. “Te laat komen, betekent om het hoekje zitten,” legt Inge uit. “Er zijn duidelijke regels, we zijn consequent en strikt. Maar dat gebeurt allemaal wel in een goede sfeer. Dat geeft makkelijke acceptatie.”

De karateschool heeft al enkele Nederlandse kampioenen voortgebracht. Op dit moment is er een trio dat op een goede manier rake klappen uitdeelt. De bondscoach heeft Ji Xi Tóth, Sidney Kosse en Rosanne van Dijken geselecteerd om deel te nemen aan het EK in Polen.

Maar eerst richten de Stegenga’s zich op het afmaken van hun onderkomen en de officiële opening op zondag 7 januari 2018. Ze hebben bij de een maand durende verbouwing veel hulp gehad van ouders van leerlingen en andere vrijwilligers, terwijl diverse regionale ondernemers een bijdrage hebben geleverd. Naast de van matten voorziene grote zaal die als tatami dient zijn er twee kleedkamers, sanitair en een kantine gerealiseerd. Die kantine gaat ook gebruikt worden als multifunctionele ruimte. Daarin vinden straks activiteiten plaats als Japanse knutselmiddagen. Er komen leesboeken te staan met Japanse thema’s. In de grote zaal is één enkel raam dat uitzicht biedt op het voetbalveld en de atletiekbaan een saillant detail. De andere ramen zijn fraai met rijstpapier van de buitenwereld afgesloten. “Zo houden we toch contact met de andere sporten.”