Katsu Gala 2014, Winsum

wp5cb9e033_05_06 wp92617b47_05_06Dit jaar namen 2 jeugdvechters deel aan de inmiddels 15e Katsu Gala. Het bijzondere van deze gala is, dat de karate match making partijen ‘s avonds worden gehouden. Het decor is een heuse boksring, hierin worden alle partijen gevochten.. 3 scheidsrechters buiten de ring en een hoofdscheidsrechter in de ring bepalen het verloop van het toernooi.

Dojo Kyôchô neemt al sinds het begin deel aan de Katsu Gala`s, wat oorspronkelijk begon als een gala waar men full contact A-partijen kon bewonderen.

Ji Xi Tóth en Huseyin Zinkcirkiran mochten dit jaar voor het eerst de eer verdedigen van hun dojo. Hun sensei hebben veel werk en tijd geïnvesteerd om de jeugdvechters goed voor te bereiden. In een ring vechten is heel anders dan op een mat. Ook de regels zijn hier soepeler dan normaal. Maar wat ook zeker wennen was, is dat de vechters 2 x 2 min achtereen moeten vechten…

Na de pauze mocht Ji Xi als eerste aan de bak. Haar tegenstander was weliswaar jonger maar dat werd gecompenseerd doordat ze ook veel zwaarder was dan Ji Xi. Na een 1e ronde waar beiden elkaar bestookten met stoten en lowkicks, mocht men even kort ademen en drinken. Ji Xi kreeg van coach Nelson nog duidelijke aanwijzingen, die zij vervolgens geheel volgens planning uitvoerde. Na goede combinaties van stoten en mae geri`s volgde de mawashi geri jodan al snel.. Tegenstander kon al die schoppen in de buik niet meer weerstaan en gaf (tijdelijk) op. Dit resulteerde in een half punt… Na deze voorsprong haalde Ji Xi alles uit de kast en zette haar tegenstander letterlijk achteruit. Winst voor Ji Xi kon niet uitblijven en verdiende meer dan terecht haar 1e Katsu Bokaal.

3 partijen verder was Huseyin aan de beurt… Ook hij was aardig nerveus, want zomaar als 14 jarige in de ring gaan vechten is natuurlijk een hele spannende ervaring. Je kon merken dat de vele core trainingen van sensei Inge baat hadden bij Huseyin, want beide vechters maakten stootcombinaties op de buik, maar Huseyin had er weinig tot geen last van. Tegenstander daarentegen wel en  moest continu in zijn achteruit.. Alles werd door beide partijen uit de kast gehaald en het was gelijkspel in de pauze. Na wat opdrachten van de coach ging Huseyin vol goede moed aan de 2e ronde. Langzaam kon hij de druk opvoeren en bleef hij zijn tegenstander bestoken met lowkicks en stoten. Ondanks dat beide vechters moe werden, bleef Huseyin gestaag naar de overwinning zoeken door openingen te creëren.. Na een paar goed getimede technieken moest zijn tegenstander zijn meerdere erkennen in Huseyin. Ook ging de 1e plaats weer naar onze vechter.

Een mooie ervaring rijker en 2 bekers erbij !!

Osu